Taekwondo

Taekwondo on korealainen kamppailulaji. Mikkeliin taekwondo saapui 1985 ja seura perustettiin 23.1.1987. Siitä lähtien Mikkelissä on harrastettu lajia aktiivisesti. Vuoden 2022 alussa Mikkelin Taekwondo ry purettiin ja toiminta jatkuu Kamppailuinstituutti Mikkeli ry:n lajijaostona.

Taekwondo syntyi, kuten muutkin kamppailulajit, tarpeesta puolustaa itseään, kotiaan ja perhettään. Sittemmin siitä on kehittynyt kehon ja mielen taidetta, jonka kaikki osa-alueet lähtevät edelleen itsepuolustusajattelusta.

Taekwondossa opetetaan mm. perustekniikka-, itsepuolustus-, ottelu-, lihaskunto-, kestävyys-, nopeus ja murskausharjoituksia. Kaiken taustalla on kuitenkin ihmisen henkinen kasvu ja taekwondon filosofian ymmärtäminen.

Taekwondo tarkoittaa jalan (tae) ja käden (kwon) tietä/taitoa (do). Laji sisältää lukuisan määrän erilaisia jaloin ja käsin suoritettavia puolustus- ja hyökkäystekniikoita. Myös ottelu vastustajan kanssa kuuluu taekwondoon olennaisena osana. Vastapainona fyysiselle harjoittelulle on taekwondon filosofinen tausta, joka kasvaa harrastajaan vuosien ankaran harjoittelun myötä. Tämä näkyy itseensä luottavana, tiedostavana, harkitsevana ja tasapainoisena ihmisenä. Taekwondo on myös olympialaji. Sydneyn olympialaisissa eräs Suomen edustajista oli Veera Liukkonen, Mikkelin Taekwondo ry:n oma kasvatti.

Taekwondo lajina

Taekwondo on monipuolinen, vaativa harrastus ja urheilulaji, joka kehittää harrastajan kuntoa, voimaa, nopeutta, notkeutta ja koordinaatiota. Taekwondoon sisältyy useita tekniikoita, erilaisia potkuja ja lyöntejä, joista muodostetaan liikesarjoja. Taekwondossa myös kilpaillaan kaikissa ikäluokissa ottelussa ja liikesarjoissa. Ottelussa kilpailijoilla on mahdollisuus edetä aina olympiatasolle asti tai kilpailla aivan omaksi iloksi kansallisissa kisoissa. Liikesarjoissa korkeimmat kilpailut käydään MM-tasolla. Alle 14-vuotiaille järjestetään tekniikkakilpailuja, joissa mitataan erilaisia potku- ja lyöntitekniikkojen taitoja. Kuitenkin lajin lähtökohtana on hyvän itsepuolustustaidon kehittyminen.

Lajina taekwondo sopii niin nuorelle kuin aikuiselle. Erilaiset lajiharjoitukset kehittävät perustekniikan kamppailutaitojen lisäksi mm. kuntoa, kehonhallintaa sekä liikkuvuutta.

Toimintaa ohjaa vahvasti taekwondon arvopohja, jossa korostuvat tasa-arvoisuus, toisten kunnioittaminen ja hyvät käytöstavat. Olemme osa Sim Uu -seuraperhettä, jossa nousevat esiin myös

  • Turvalliset harjoitustavat ja metodit.
  • Terveellinen, elinikäinen kasvu, oppiminen ja harjoittelu.
  • Halu levittää seurojen ja opettajien hyviä käytäntöjä.
  • Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kasvun tasapaino.